Varukorgen är tom
Kundservice Driftinformation

Frågor och svar

FRÅGOR OCH SVAR

ANSLUTNING

Vad kostar det?
En anslutning för villor fram till tomtgräns i tätort kommer som ordinarie pris kosta 21 250 kr inkl. moms eller en anslutning hela vägen in med grov återställning på tomten 24 150 kr inkl. moms. Vi erbjuder en rabatt när vi går in i ett område. Priset är då 15 000 kr inkl.moms. fram till tomtgräns och 18 000 kr inkl.moms hela vägen in med grov återställning.

Hur ansluter man en fastighet?
Fibernätsförbindelsen överlämnas i en punkt (fastighetsswitch/fiberterminal) i fastigheten. Till denna anslutningspunkt kopplas fastighetens interna nät, ett s k LAN (Local Area Network) som distribuerar förbindelsen till användarna.snät.

Vad är och hur bygger man ett fastighetsnät?
Ett fastighetsnät börjar där vårt fibernät slutar. Fastighetsnätet i ett flerbostadshus är endera ett kopparnät för dataöverföring eller en fiberkabel som går vidare in i varje lägenhet i huset. I företagsfastigheter är fastighetsnätet oftast ett kopparnät som går till varje lokal i fastigheten.

Vi har fler samarbetspartners som är lämpliga att bygga fastighetsnät och villaområdesnät.

Kan jag utnyttja ROT-avdrag?
De svar vi har fått från skatteverket är:

- Eftersom vi har ett schablonpris på vår installation på tomten kan man inte göra ROT-avdrag.

- Arbetskostnaden måste specificeras för varje tomt. Det är den faktiska arbetskostnaden som är berättigar ROT-avdrag.

- Det är entreprenören som utför arbetet som ska ansöka om ROT-avdrag.

Det innebär att vi INTE kan ha ROT-avdrag på alternativet med fullständig installation. Vi kan inte specificera den faktiska arbetskostnaden på varje tomt eftersom vi beställer en total entreprenad. Och eftersom vi inte utför jobbet kan vi inte heller söka ROT-avdraget utan det måste entreprenören göra.
Istället tog vi beslutet att ta ut ett lite lägre pris.

Om jag vill utnyttja ROT-avdraget hur gör jag då?
Vill man utnyttja ROT-avdraget väljer man alternativet fram till tomtgräns. Beställer själv en entreprenör som tillhandahåller ROT-avdrag att göra jobbet på tomten.

Tänk bara på att det är ENDAST för ARBETSKOSTNADEN på tomten som man får ansöka om rotavdrag på. Maskinkostnader ingår ej.

Taget från Skatteverkets hemsida:
Fiberdragning Nedgrävning av ledningar för bredband på den egna tomten ger rätt till skattereduktion. Den del av arbetet som utförs utanför tomten, t.ex. på gatan ger inte rätt till skattereduktion. Kostnad för maskiner räknas inte till arbetskostnad. Installationen av bredbandet inne i bostaden ger inte heller rätt till skattereduktion. Observera att även om fast pris används, måste fördelningen mellan skattereduktionsgrundande arbete respektive ej skattereduktionsgrundande arbete spegla det verkliga förhållandet.

 

HEMMASWITCHEN

Finns trådlösa alternativ för att skicka TV-signalen från switchen till TV-boxen?
För att minimera antal meter nätverkskabel till sin TV-box väljer en del villaägare att placera switchen i direkt närhet till sin TV. Det finns dock alternativ på marknaden för att kunna skicka TV-signalen från switchen till TV-boxen både trådlöst och även via elnätet (s.k. Homeplug). För bästa möjliga prestanda bör dock nätverkskabel (Cat.6) användas.

Behöver switchen vara inkopplad till eluttaget om jag inte använder mig av någon tjänst?
Nej. Har du ingen aktiv tjänst via det öppna nätet behöver du heller inte ha switchen igång.

Hur mycket ström förbrukar switchen?
Max effekt => 8,3 Watt
Min effekt => 2,5 Watt
Medelförbrukningen när man har en internet- samt en TV-tjänst inkopplad ligger på ca 5 W.

Hur är det med säkerheten?
I ett öppet nät bestämmer var och en sin egen säkerhet, eftersom du är en del av det öppna nätet när du är uppkopplad. Vill du vara riktigt säker mot intrång bör du därför installera en s.k. brandvägg (ett sorts filter) för att skydda din dator och hålla dig uppgraderad med antivirusprogram (speciellt om du kör Windows).

Varför behövs det en switch?
Alla tjänster i det öppna nätet levereras via hemmaswitchen. Switchen behövs för att säkerställa prestandan för tv-signalen så att den inte störs av internetsurfande och telefoni.

TJÄNSTER I NÄTET

Hur beställer jag tjänster?
Du kan även beställa direkt via den här webbsidan du hittar alla tjänster efter du sökt på din adress på startsidan. Du kan också kontakta tjänsteleveranörerna direkt. Kontaktuppgifter till samtliga tjänsteleverantörer finner du här.

Jag vill säga upp en tjänst. Hur gör jag?
Kontakta din tjänsteleverantör. Kontaktuppgifter till samtliga tjänsteleverantörer finner du här.

Finns det någon kundservice?
Ja. Varje tjänsteleverantör som levererar tjänster i nätet har alla en egen kundtjänst dit du skall vända dig med dina frågor och ev. felanmälningar. Kontaktuppgifter till samtliga tjänsteleverantörer finner du här.

Vad finns det för tjänster i nätet?
Det öppna nätet ger dig tillgång till Internet, IP-telefoni och bredbands-TV. Eftersom nätet är ett öppet nät månar vi om att det ska finnas ett stort utbud av tjänster, då behöver du inte känna dig låst och kan välja det som passar dig bäst. Detta gör även att tjänsterna hela tiden utvecklas, priserna pressas, kvalitén höjs och nya leverantörer och tjänster ständigt tillkommer. under Våra tjänster kan du läsa mer om de olika leverantörerna och deras tjänster.

Vart vänder jag mig om tjänsterna inte fungerar?
Skulle det uppstå något fel eller om du behöver någon teknisk support är det din tjänsteleverantör du tar kontakt med. Vid behov felanmäler tjänsteleverantören i sin tur till Open Universe. Kontaktuppgifter till samtliga tjänsteleverantörer finner du här.

MER OM INTERNET

Jag har redan en trådlös router, kan jag använda den?
Så länge routern inte är operatörsbunden borde det gå utmärkt att använda den. Tänk på att kapaciteten på routern bör överstiga din valda Internethastighet.

Kan jag få trådlöst Internet därhemma?
Många tjänsteleverantörer erbjuder (vid tecknande av telefoni) en kombinerad telefonidosa/trådlös router. .

Vad betyder 10/10 Mbit/s?
Det innebär att datatrafiken kan strömma med 10 Mbit/s i båda riktningarna, det vill säga både nedströms och uppströms, både när du laddar ner data som när du sänder data. Det kallas ofta för full duplex eller symmetrisk överföring.

ADSL, kabelmodem och annan teknik som nyttjar kopparnätet erbjuder normalt inte samma hastighet åt båda hållen. En 24 Mbit/s anslutning har hög nedladdningskapacitet men kan bara skicka med 1-2 Mbit/s. Data över kopparledningar är oftast asymmetrisk.

Vilka hastigheter finns det att välja på?
Idag erbjuder våra tjänsteleverantörer hastigheter från 1 Mbit/s upp till 1 Gbit/s.
Ofta med mycket korta bindningstider

Hur fungerar det med Internet i det öppna nätet?
Det öppna nätet är anslutet till Internet via de Internetleverantörer som tecknar avtal med oss. Det innebär att du själv kan välja Internetleverantör. De har en höghastighetsanslutning och erbjuder en mycket snabb påfart till Internet.

Andra bredbandsleverantörer erbjuder oftast s.k. monopolnät utan konkurrens och de är i regel bara intresserade av att plocka russinen i kakan och låsa in fastighetsägaren och slutkunden i långa avtal.

Jag vill byta Internetleverantör. Hur gör jag?

Kontakta först din nuvarande tjänsteleverantör för en uppsägning.
Kontakta sedan din nya tjänsteleverantör för att teckna nytt avtal.

Hur byter man från ADSL till en Internettjänst i det öppna nätet?
Om du väljer samma leverantör i det öppna nätet är det enkelt. De har i regel ingen uppsägningstid eller kostnad för att byta från ADSL till en tjänst i det öppna nätet. Kontakta leverantören och berätta att du vill byta, så får du besked om när du kan börja använda det öppna nätet istället.

Om du byter till annan leverantör så måste du säga upp ditt nuvarande abonnemang och beställa ett nytt via det öppna nätet (se Våra tjänster). Se till att du har god marginal mellan uppsägningstid och aktivering av tjänsten i det öppna nätet.

MER OM TV

Vilka TV-leverantörer kan jag välja mellan?
Under våra tjänster kan du läsa mer om de olika leverantörerna och deras tjänster.

Hur fungerar TV via det öppna nätet?
TV via det öppna nätet är det modernaste sättet att ta emot digital-TV, utan parabol eller antenn. Du får skarpare bild, bättre ljud och tillgång till det största kanalutbudet, även HDTV. För att ta emot digital-TV behövs en tv-box som du ansluter till din hemmaswitch.
TV via det öppna nätet erbjuder ofta också video on demand-tjänster och hyrfilm.


Finns trådlösa alternativ för att skicka TV-signalen från switchen till TV-boxen?
För att minimera antal meter nätverkskabel till sin TV-box väljer en del villaägare att placera switchen i direkt närhet till sin TV. Det finns dock alternativ på marknaden för att kunna skicka TV-signalen från switchen till TV-boxen både trådlöst och även via elnätet (s.k. Homeplug). För bästa möjliga prestanda bör dock nätverkskabel (Cat.6) användas.

Behöver jag ha någon TV-box?
TV via det öppna nätet kräver en digitalbox för varje TV i hushållet. Digitalboxen levereras till dig från den TV-leverantör du väljer.

TEKNIK OCH SÄKERHET

Är nätet framtidssäkert?
Överföring av ljud, bild, data, TV/radio och programvaror för skilda behov, via snabba digitala vägnät är både verklighet och framtid. Ser vi i backspegeln på datakommunikationernas utveckling så är det framför allt kraven på kapacitet som begränsat utvecklingen.

Med fiberteknik har vi inte längre någon begränsning. Varje hårstråtunn glasfiber har en nästan obegränsad kapacitet. Redan med dagens teknik går att överföra flera biljarder databitar per sekund. Då inser man att ett knippe fibertrådar ger oss obegränsade möjligheter inför framtiden.
Behövs brandvägg?
Ett mycket bra sätt att öka säkerheten är att använda en så kallad brandvägg, ett filter som stoppar obehörig trafik. Med hjälp av en brandvägg kan du förhindra att obehöriga få tillgång till din dator. Många operativsystem har inte tillräckligt hög säkerhet, vilket innebär att du utsätter dig för en risk varje gång du ansluter till ett nätverk (stadsnät, Internet.)

En brandvägg består av en eller flera komponenter vars uppgift är att filtrera all nätverkstrafik och stoppa obehörig trafik. Alla som har en fast anslutning till ett nätverk (stadsnät, Internet) bör med andra ord ha någon form av brandvägg.

TIPS! Fråga din Internetleverantör om de erbjuder någon brandvägg.

OM DET ÖPPNA NÄTET

Vad innebär ett öppet nät?
Det innebär öppenhet, valfrihet och mångfald Det råder valfrihet att ansluta sig till nätet, valfrihet för leverantörer att erbjuda sina tjänster och valfrihet för varje användare att köpa de tjänster som passar - vi kallar det valfrihetens bredband! Detta innebär fri konkurrens vilket leder till bättre kvalitet och lägre priser. I slutna nät bestämmer nätleverantören vad du ska få tillgång till. Vårt nät är ett öppet nät, här är det du som bestämmer.